Linnun häkit

1 tuote

Aseta laskevaan järjestykseen
Näkymä Ruudukko Luettelo
  1. Lintuhäkki Sparrow sininen metalli Toimitusaika 10 viikkoa

    Alkaen 16,00 €

    Maksa omassa tahdissasi 3-36kk

1 tuote

Aseta laskevaan järjestykseen
Näkymä Ruudukko Luettelo

Linnut ovat ihania lemmikkejä, jotka tuovat iloa ja väriä kotiin. Linnut tarvitsevat kuitenkin sopivan häkin, jossa ne voivat elää mukavasti ja turvallisesti. Häkin valintaan vaikuttavat linnun koko, laji ja luonne. Tässä tekstissä kerromme, mitä kannattaa ottaa huomioon, kun etsit linnullesi uutta häkkiä.


Häkin koko riippuu siitä, kuinka monta lintua häkissä asuu ja kuinka paljon ne saavat lentää vapaana. Yleensä sääntönä on, että mitä suurempi häkki, sen parempi. Häkin tulisi olla niin iso, että lintu voi levittää siipensä ja liikkua vapaasti häkin sisällä. Häkin pituus on tärkeämpi kuin korkeus, sillä useimmat linnut lentävät vaakasuunnassa. Häkin leveys tulisi olla vähintään kaksi kertaa linnun siipien kärkiväli.


Häkin muoto vaikuttaa myös linnun hyvinvointiin. Suorakulmainen häkki on parempi kuin pyöreä tai kartiomainen häkki, sillä se antaa linnulle enemmän tilaa ja selkeitä kulmia. Pyöreät tai kartiomaiset häkit voivat aiheuttaa linnulle stressiä ja ahdistusta, sillä niissä ei ole selkeitä rajoja tai suojaisia nurkkia.


Häkin sijainti on tärkeää linnun viihtyvyyden kannalta. Häkki tulisi sijoittaa valoisaan ja vedottomaan paikkaan, jossa ei ole liikaa melua tai häiriöitä. Häkki ei saa olla suorassa auringonvalossa, lämmityslaitteen tai ilmastointilaitteen lähellä tai vetoisalla ikkunalla. Häkki ei saa olla myöskään liian matalalla tai korkealla paikalla, vaan ihmisen silmien korkeudella tai hieman ylempänä.


Linnut ovat seurallisia eläimiä, jotka kaipaavat ihmisten ja muiden lintujen seuraa. Häkki tulisi sijoittaa paikkaan, jossa lintu voi nähdä ja kuulla perheenjäsenten tai muiden lintujen toimintaa, mutta ei ole alttiina liialle hälinälle tai häirinnälle. Häkki tulisi myös avata usein, jotta lintu voi lentää vapaana ja tutustua ympäristöönsä.


Häkin sisustus ja varusteet ovat olennaisia linnun terveyden ja onnellisuuden kannalta. Häkissä tulisi olla erilaisia orsia, joilla lintu voi istua ja levätä. Orsien tulisi olla eri paksuisia ja materiaaleja, jotta lintu voi vaihdella asentoaan ja pitää nokkaansa ja kyntensä kunnossa. Orsien tulisi olla puuta tai muuta luonnonmateriaalia, ei muovia tai metallia.


Häkissä tulisi olla myös ruoka- ja juomakuppeja sekä kylpyamme tai suihkepullo, jolla lintu voi pitää höyhenpeitteensä puhtaana ja kosteana. Ruoka- ja juomakupit tulisi puhdistaa päivittäin ja vaihtaa tuoreeseen veteen ja ruokaan. Kylpyamme tai suihkepullo tulisi tarjota linnulle pari kertaa viikossa.


Lisäksi häkissä tulisi olla erilaisia leluja, jotka stimuloivat linnun aisteja ja älykkyyttä. Lelut voivat olla esimerkiksi tikapuita, renkaita, palloja, peilejä, kellukoita tai puruleluja. Lelut tulisi vaihdella säännöllisesti, jotta lintu ei kyllästy niihin. Lelut tulisi myös tarkistaa usein ja poistaa rikkoutuneet tai vaaralliset lelut.


Häkin puhdistus ja huolto ovat välttämättömiä linnun terveyden kannalta. Häkki tulisi puhdistaa kokonaan vähintään kerran viikossa ja osittain päivittäin. Puhdistukseen kuuluu häkin pohjan tyhjentäminen roskista ja likaisesta alusmateriaalista sekä häkin peseminen lämpimällä vedellä ja miedolla saippualla tai etikalla. Puhdistuksen jälkeen häkki tulisi kuivata hyvin ennen kuin se täytetään uudella alusmateriaalilla ja asetetaan takaisin paikoilleen.


Alusmateriaalina voidaan käyttää esimerkiksi sanomalehteä, paperia, sahanpurua tai hamppua. Alusmateriaalin tulee olla turvallista eikä sisältää myrkyllisiä aineita tai teräviä esineitä. Alusmateriaali tulisi vaihtaa päivittäin tai useammin tarpeen mukaan.


Huoltoon kuuluu myös häkin osien tarkistaminen säännöllisesti ja korjaaminen tai vaihtaminen tarvittaessa. Häkin osien tulee olla ehjiä eikä niissä saa olla ruostetta, halkeamia tai teräviä reunoja. Häkin osien tulee myös olla kiinnitetty tukevasti eikä niissä saa olla löysiä osia tai naruja.