Kuinka valita sänky

Sänky on yksi tärkeimmistä huonekaluista kodissasi, sillä se vaikuttaa unen laatuun ja hyvinvointiisi. Siksi on tärkeää valita sänky, joka sopii sinulle ja makuuhuoneesi tilaan, tyyliin ja tarpeisiin. Tässä artikkelissa kerromme viisi asiaa, jotka kannattaa ottaa huomioon sänkyä ostaessa:

1. Tila

Ennen kuin alat miettiä sängyn väriä tai mallia, sinun pitää tietää, kuinka paljon tilaa sinulla on käytettävissäsi. Mittaa makuuhuoneesi pinta-ala ja korkeus sekä oviaukkojen ja ikkunoiden sijainti ja koko. Näin voit varmistaa, että sänky mahtuu huoneeseen ja että voit kuljettaa sen sinne helposti.

Sängyn koko riippuu myös siitä, nukutko yksin vai kumppanin kanssa. Jos haluat tilaa kääntyillä ja venytellä yöllä, valitse riittävän leveä sänky. Jos taas haluat läheisyyttä ja lämpöä, voit pärjätä kapeammallakin sängyllä. Yleisimmät sängyn koot ovat:

 • Pieni yhden hengen sänky: 75 x 190 cm
 • Yhden hengen sänky: 90 x 190 cm
 • Pidempi yhden hengen sänky: 90 x 200 cm
 • Pieni parisänky: 120 x 190 cm
 • Parisänky: 135 x 190 cm
 • King size -sänky: 160 x 200 cm
 • Super king size -sänky: 180 x 200 cm
 • Keisari-sänky: 210 x 210 cm

Muista jättää sängyn ympärille riittävästi tilaa liikkumiseen ja muille huonekaluille, kuten yöpöydille, lipastoille tai vaatekaapeille.

2. Nukkumisjärjestelyt

Sängyn valintaan vaikuttaa myös se, nukutko yksin vai kumppanin kanssa. Jos nukut yksin, voit valita sängyn, joka sopii juuri sinun mieltymyksiisi ja tarpeisiisi. Jos nukut kumppanin kanssa, kannattaa ottaa huomioon molempien toiveet ja kompromissoida tarvittaessa.

Yksi asia, josta kannattaa keskustella kumppanin kanssa, on sängyn joustavuus eli se, kuinka paljon sänky antaa periksi painon alla. Jotkut pitävät kiinteästä ja tukevasta sängystä, kun taas toiset nauttivat pehmeästä ja mukautuvasta sängystä. Joustavuus riippuu sekä sängyn rungosta että patjasta.

Sängyn rungoista yleisimpiä ovat:

 • Jenkkisänky: Yksinkertainen ja edullinen vaihtoehto, jossa on kiinteä tai jousitettu alusta ja patja päällä. Usein jenkkisängyissä on myös säilytystilaa alaosassa.
 • Runkosänky: Tyylikäs ja kestävä vaihtoehto, jossa on metallinen tai puinen kehikko ja patja päällä. Runkosängyt ovat usein koristeellisia ja niissä on päätylaudat.
 • Säilytyssänky: Käytännöllinen ja tilaa säästävä vaihtoehto, jossa on patja päällä ja laatikoita tai nostettava alusta alla. Sopii erityisesti pieniin makuuhuoneisiin.

Patjoista yleisimpiä ovat:

 • Joustinpatja: Perinteinen ja edullinen vaihtoehto, jossa on teräs- tai pussijousia sisällä ja pehmuste päällä. Joustinpatjat ovat tukevia ja ilmavia, mutta voivat olla meluisia tai epämukavia herkille nukkujille.
 • Vaahtomuovipatja: Nykyaikainen ja mukautuva vaihtoehto, jossa on erilaisia vaahtomuoveja sisällä ja kangas päällä. Vaahtomuovipatjat ovat pehmeitä ja hiljaisia, mutta voivat olla kuumia tai painavia.
 • Latex-patja: Laadukas ja kestävä vaihtoehto, jossa on luonnonkumia sisällä ja kangas päällä. Latex-patjat ovat kimmoisia ja hengittäviä, mutta voivat olla kalliita tai allergisoivia.

Jos ette löydä yhteistä säveltä patjan suhteen, voitte harkita kahta erillistä patjaa samassa rungossa tai kahta erillistä sänkyä vierekkäin.

3. Kovaus

Sängyn kovaus eli se, kuinka paljon vastusta sänky antaa painollesi, vaikuttaa unen mukavuuteen ja ergonomiaan. Liian kova tai liian pehmeä sänky voi aiheuttaa selkä-, niska- tai hartiakipuja sekä heikentää verenkiertoa.

Sopiva kovaus riippuu pitkälti omasta painostasi ja asennostasi. Yleensä kevyemmät nukkujat tarvitsevat pehmeämmän sängyn kuin raskaammat nukkujat. Myös selällään tai vatsallaan nukkuvat tarvitsevat kovemman sängyn kuin kyljellään nukkuvat.

Sängyn kovuusasteet vaihtelevat eri valmistajien välillä, mutta yleensä ne voidaan jakaa neljään luokkaan:

 • Erittäin pehmeät: Sopivat alle 50 kg painaville nukkujille.
 • Pehmeät: Sopivat 50–70 kg painaville nukkujille.
 • Keskitasoiset: Sopivat 70–90 kg painaville nukkujille.
 • Kovat: Sopivat yli 90 kg painaville nukkujille.

Paras tapa selvittää oma sopiva kovuusaste on käydä testaamassa erilaisia sänkyjä liikkeessä. Makaa jokaisella sängyllä muutaman minuutin ajan eri asennoissa ja tunnustele, kuinka hyvin selkärangasi pysyy suorana.

4. Tyyli

Sänky on makuuhuoneen keskipiste ja sen tyyli vaikuttaa koko huoneen tunnelmaan. Siksi kannattaa valita sänky, joka sopii omaan makuusi ja sisustukseesi. Voit valita sängyn, joka on yksinkertainen ja neutraali tai joka on näyttävä ja persoonallinen.

Sängyn tyyliin vaikuttavat sen väri, muoto, materiaali ja yksityiskohdat. Voit valita esimerkiksi seuraavia vaihtoehtoja:

 • Valkoinen sänky: Raikas ja valoisa vaihtoehto, joka sopii monenlaisiin väreihin ja tyyleihin.
 • Musta sänky: Tyylikäs ja elegantti vaihtoehto, joka luo kontrastia ja dramaattisuutta.
 • Puinen sänky: Lämmin ja luonnollinen vaihtoehto, joka luo kodikkuutta ja rustiikkisuutta.
 • Metallinen sänky: Moderni ja kestävä vaihtoehto, joka luo ilmavuutta ja kiiltoa.
 • Verhoiltu sänky: Pehmeä ja mukava vaihtoehto, joka luo ylellisyyttä ja tekstuuria.
 • Päätylaudallinen sänky: Koristeellinen ja viimeistelty vaihtoehto, joka luo ryhtiä ja näkösuojaa.
 • Päätylaudaton sänky: Yksinkertainen ja minimalistinen vaihtoehto, joka luo tilantuntua ja avoimuutta.

Voit myös yhdistellä erilaisia elementtejä luodaksesi omanlaisesi sängyn. Esimerkiksi puinen runko ja verhoiltu päätylauda voivat luoda mielenkiintoisen kontrastin.

Esimerkkejä sängyistä LuxCasa.fi-sivustolta

Jos etsit laadukkaita ja tyylikkäitä sänkyjä netistä, kannattaa tutustua LuxCasa.fi-sivuston valikoimaan. Sieltä löydät erilaisia sänkyjä eri kokoisina, värisinä ja mallisina. Tässä muutamia esimerkkejä:

 • Jenkkisänky paketti Annar vuodevaatelaatikolla ja LED-valolla: Tämä on loistava vaihtoehto, jos haluat yhdistää mukavuuden, säilytyksen ja valaistuksen samaan sänkyyn. Sängyssä on jousitettu alusta, paksu patja, pehmeä päätylauda sekä vuodevaatelaatikko alaosassa. Lisäksi sängyssä on LED-valo päätylaudassa, joka luo tunnelmallista valoa makuuhuoneeseen.

  Jenkkisänky Paketti Annar Vuodevaatelaatikolla ja LED-Valolla 160-180 kangas

 • Sänkypaketti Barracuda sänky ja patja LED-valolla: Tämä on moderni ja näyttävä vaihtoehto, jos haluat luoda futuristista tyyliä makuuhuoneeseesi. Sängyssä on kiinteä alusta, 20cm patja, korkea päätylauda sekä LED-valo reunassa. Valon väriä voi vaihdella kaukosäätimellä eri tunnelmiin sopivaksi.

  Sänkypaketti Barracuda sänky ja patja LED-Valolla 160x200 keinonahka

 • Sänky Almonte Lux musta-valkoinen: Tämä on elegantti ja klassinen vaihtoehto, jos haluat luoda kontrastia ja harmoniaa makuuhuoneeseesi. Sängyssä on puinen runko, jossa on kaareva muotoilu sekä musta-valkoinen väritys. Sängyssä ei ole päätylautaa, mikä luo tilantuntua huoneeseen.

  Sänky Almonte Lux 160-180 keinonahka

Toivottavasti tämä artikkeli auttoi sinua valitsemaan sopivan sängyn itsellesi. Jos haluat tutustua lisää LuxCasa.fi-sivuston tarjontaan, klikkaa tästä linkistä. Voit myös tilata uutiskirjeen saadaksesi tietoa uusista tuotteista ja tarjouksista.

Nuku hyvin uudessa sängyssäsi!